Samen proberen te ontsnappen uit een escaperoom, een ouderwetse dropping of gewoon lekker samen borrelen: de mogelijkheden om leuke teamuitjes te organiseren zijn natuurlijk eindeloos. Maar waarom zou je het eigenlijk op de agenda zetten met je team?

Samen ontspannen

Als je de hele week hard werkt, is het niet alleen gezellig, maar ook verstandig om ontspanning te organiseren. Even stoom afblazen en lachen om de misser van de week of elkaar bijpraten over de weekendplannen. Op die manier gaan medewerkers ook minder met ‘een hoofd vol werk’ naar huis. En dat zorgt ervoor dat ze daarna frisser en energieker op hun werk verschijnen. Zo werkt het ook met teamuitjes. Even iets anders met elkaar ondernemen, zorgt voor ontspanning in de groep.

Elkaar leren kennen

Hoe groter een organisatie, hoe minder goed teamleden elkaar echt kennen. Ze werken bovendien inmiddels vaak hybride en niet iedereen werkt fulltime. Ze zien elkaar gewoon minder vaak. Teamuitjes dragen dan bij aan de verbinding. Een gevoel dat met werken alleen vaak moeilijk te realiseren is. Een uitje geeft iedereen mooi de gelegenheid elkaar (beter) te leren kennen.

Gezamenlijke ervaringen

De cultuur binnen een team is een optelsom van gezamenlijke ervaringen. Niet alleen wat men tijdens kantooruren meemaakt, maar juist de goede verhalen van de gezamenlijke stapavond zorgen voor saamhorigheid. En dat heeft vaak een positieve invloed op de sfeer binnen de bedrijfsmuren. Medewerkers voelen zich sterker verbonden met jouw organisatie en doen dus vaker een stapje extra. Ze zijn ook meer geneigd samen te werken, omdat ze zich onderdeel voelen van het geheel.

Organiseer het samen

Een uitje heeft dus toegevoegde waarde, maar het is wel belangrijk dat je iets gaat doen dat iedereen leuk vindt. Je kunt het uiteraard niet iedereen naar de zin maken, maar een keihard survivalweekend plannen terwijl je team in hun vrije tijd liever op de bank hangt, is vragen om scheve gezichten (en afmeldingen). Waarom maak je er niet een gezamenlijk project van? Draagvlak gegarandeerd en de kans dat je team zich erop verheugd en straks echt een leuke tijd heeft, is natuurlijk veel groter.

Inspanning, reflectie en ontspanning

Een teamuitje hoeft niet alleen te bestaan uit lol. Er mag best tijd en ruimte zijn voor oefeningen of activiteiten die samenwerking bevorderen. Ga voor een mooie mix tussen ‘zakelijke’ activiteiten en ontspanning. Een team een heel weekend lang vermoeien met toespraken en oefeningen zorgt dat de lol er snel afgaat.

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Gezamenlijke ervaringen bevorderen de sfeer. Dan is het dus leuk én verstandig als je het team er regelmatig aan herinnert. Zorg voor geweldig beeldmateriaal en geef de teamfoto die je tijdens het uitstapje gemaakt hebt een prominente plek op kantoor. Delen op social media kan natuurlijk ook. Zo ziet iedereen meteen wat een leuke club jij om je heen verzameld hebt. En dat draagt weer bij aan je employer brand.

Veel plezier!

Leave a Reply