Bij Lempers Select streven we ernaar van iedereen een winnaar te maken. Maar al heb je de grootste sterren op het veld staan, zonder teamspirit heb je aan opzichzelfstaande winnaars nog steeds weinig. In ‘Teambuilders’ laten we jou in losse blogs zien hoe je van jouw sterspelers een team maakt dat blindelings op elkaar is ingespeeld.
En dit keer staat het individu centraal. Want, geloof het of niet, ook individuele aandacht is een onmisbaar onderdeel van een winnend team. Een teamlid dat zich niet gezien, gewaardeerd of überhaupt betrokken voelt bij het team zal namelijk ook nooit in dienst van dat team kunnen functioneren.

Spreek waardering uit

De eerste – en misschien wel állerbelangrijkste – tip is het laten blijken van waardering. Ongeacht over welk werkveld we het hebben, iedere werknemer krijgt een impuls van complimenten over geleverd werk. En zelfs als er nog werk aan de winkel is, zijn er vast en zeker ook positieve zaken waar je de nadruk op kan leggen. Een teamlid bij wie je het gevoel kan opwekken dat zijn werk ertoe doet zet in de meeste gevallen nét even dat stapje extra.

Face to face

Het is verder van belang om af en toe de tijd te nemen voor een 1-op-1 gesprek. Deze momenten kunnen helpen de lucht te klaren wanneer er sprake is van irritatie of onvrede, maar ook een grote mate van vertrouwen smeden. Veel teamleiders gaan alleen 1-op-1 gesprekken aan wanneer strikt noodzakelijk, of – nog onverstandiger – alleen wanneer er een minder positieve aanleiding voor is. Initieer deze gesprekken zelf en voorkom hiermee dat je afstand creëert tussen jou en je teamleden.

Volwaardig teamlid

De link naar het volgende punt is snel gemaakt. Dat is namelijk het loslaten van hiërarchieën. Het spreekt voor zich dat een team zonder leiders geen team is. Echter voelen (zeker de jongere) werknemers zich steeds vaker ongemakkelijk bij nadrukkelijk aanwezige machtsverhoudingen op het werk. Als je ervoor kan zorgen dat ieder teamlid zich ook een volwaardig en vooral gelijkwaardig onderdeel van jouw team voelt, merk je vanzelf wat dat doet met de sfeer. En dat begint al op werkdag nummer één.

Leave a Reply