Bij Lempers Select streven we ernaar van iedereen een winnaar te maken. Maar al heb je de grootste sterren op het veld staan, zonder teamspirit heb je aan opzichzelfstaande winnaars nog steeds weinig. In de serie ‘Teambuilders’ laten we jou in losse blogs zien hoe je van jouw sterspelers een team maakt dat blindelings op elkaar is ingespeeld.

Aanspreekpunt

In deze eerste editie draait het allemaal om communicatie. Hierin zijn een aantal zaken van belang. Allereerst dien je als leidinggevende als aanspreekpunt te fungeren, of op zijn minst deze taak aan iemand te delegeren. Iedere werknemer heeft er baat bij te weten bij wie hij of zij terechtkan met vragen of opmerkingen. Desondanks zal niet iedere werknemer even snel gebruik maken van zo’n aanspreekpunt. Je doet er dan ook goed aan regelmatig zelf het gesprek aan te gaan.

Stel vragen en luister goed

Stel vragen als ‘Wat kan er beter? Zijn er zaken waar je je aan stoort? Ben je tevreden met je rol in het team?’ centraal. Maar zeker ook: ‘Wat gaat er wel goed?’ Het is voor jouw teamleden aangenaam als hiervoor een vast moment wordt ingelast. Maar schiet hier vooral ook niet in door. Iemand die langere tijd bij jou in dienst is zal er bijvoorbeeld geen behoefte aan hebben wekelijks dit soort zaken te evalueren. Maak deze praatjes verder niet te formeel. Dit creëert alleen maar afstand tussen jou en je teamleden.

Groepsverband

Daarnaast is het belangrijk om, behalve individueel, ook in groepsverband rechtlijnig te communiceren. Zijn er zaken die over het geheel beter kunnen? Zijn er veranderingen aanstaande? Hoe groot of klein dan ook, tijdig en duidelijk communiceren hierover scheelt vaak een slok op een borrel. Weten waar je aan toe bent lijkt voor veel werknemers een vanzelfsprekendheid, maar de praktijk leert ons dat dat lang niet altijd het geval is.

Wat er niet gezegd wordt

Het komt er allemaal op neer dat je af en toe tot de wortels van jouw team moet graven. Veel werkgevers zien vaak enkel wat er zich aan de oppervlakte afspeelt, terwijl het fundament daaronder minstens zo belangrijk is. Wie dit goed monitort voorkomt simpelweg een hele hoop (onderlinge) frustratie. En laten we wel wezen; als er iets is waar een werkgever problemen mee kan krijgen is het wel onderlinge frustratie en geklaag. Minder werkvreugde lijdt namelijk onvermijdelijk tot meer verzuim, minder efficiënt werk, en uiteindelijk ook tot meer ontslagen. Bovendien gaan werknemers vaker weg vanwege onvrede over hun leiding, dan over de baan zelf. Doe er je voordeel mee!

Leave a Reply