De krapte op de arbeidsmarkt is here to stay. Er staan duizenden vacatures online die schreeuwen om kandidaten. Maar hoe vind je die in een markt waar iedere werkzoekende op talloze plekken kan beginnen? Job crafting betekend banen aanpassen aan werknemers en kandidaten. 

Bij job crafting draait het om werk aanpassen aan behoeftes en wensen van werknemers. Of kandidaten dus. Welke aspecten van het werk kun je aanpassen zodat ze beter aansluiten bij de mensen die beschikbaar zijn in de arbeidsmarkt of zoeken naar een nieuwe uitdaging? Niets doen betekent keihard mee blijven gaan in de concurrentiestrijd die momenteel gaande is. Dat kun je dus beter niet doen.

Laten we aan de hand van een voorbeeld uitleggen hoe job crafting in de praktijk werkt;

Monteurs zonnepanelen

Veel bedrijven vragen MBO-diploma’s, terwijl de technische handelingen die de kern van een functie vormen relatief makkelijk aan te leren zijn. Dus waarom dan geen handige kandidaten zoeken die zin hebben om iets nieuws te leren? We kwamen het in de praktijk tegen bij monteurs zonnepanelen. Kandidaten die aan alle formele eisen voldoen (MBO-opleiding, ervaring, etc.) zijn gewoon niet beschikbaar. Maar daar hebben die vele huishoudens die nu zonnepanelen op hun dak willen laten plaaten natuurlijk geen boodschap aan.

Wat zijn nou de handelingen die zo’n monteur dagelijks uitvoert? Dan bedoelen we echt de dagelijks terugkerende acties. Daar heb je waarschijnlijk geen diploma’s voor nodig. Waarom dan niet de lastige taken door een gediplomeerd monteur laten doen en overige schroef-, plaats- en montageklussen door een leerling?

Met het wegvallen van de opleidingseis wordt de vacature ineens veel makkelijker in te vullen. Het enige wat er nodig is is de analyse van een functie, de wil nieuwelingen te begeleiden en ervoor zorgen dat die instromers zich bij jouw organisatie thuis voelen. Voor je het weet heb je een talentenpool aan het werk en hoef je nooit meer te jagen op nieuw personeel.

Verder praten?

Klinkt dit interessant en wil je meer weten hoe job carving jouw organisatie kan helpen? Stuur ons een berichtje en we maken snel een afspraak: info@lempersselect.nl.

Leave a Reply