De zomer: iedereen op vakantie, krappe bezettingen, niemand neemt de telefoon op? Onzin. Dat is al jaren niet meer zo. Maar september is wel nog steeds de drukste recruitmentmaand van het jaar. Begin dit jaar op tijd. Hier 9 tips om werk te maken van de zomer en de kandidaten te werven die je zoekt!
Tip 1: Iedereen jaagt mee
Niet alleen HR of de recruiters: IEDEREEN. Maak duidelijk wat het belang is, wat er op het spel staat en wat je van iedereen verwacht. Telefoontjes? LinkedIn Inmails? Tips voor HR? Iedere medewerker heeft ideeën en een netwerk. Schakel die in. Zo verander je jouw organisatie in een enorme recruitment force.
Loof een dikke bonus per sollicitatiegesprek uit. Dus niet per aanname. Stuur op kandidaten, laat de recruiters en HR vervolgens ervoor zorgen dat mensen aangenomen worden. Collega’s vullen de funnel en worden daar stevig voor beloond.
Desnoods centreer je alle inspanningen in een avondje knallen met iedereen. Steek jij als CEO of Manager de BBQ voor iedereen aan en zorg je dat het bier koud staat. Want dit doen jullie samen. En dat mag natuurlijk best gezellig worden!
Tip 2: Schakel de CEO in
Hoe denk je dat het overkomt als je na een sollicitatiegesprek ineens wordt gebeld door de CEO die vertelt dat je een toevoeging zou zijn voor zijn/haar bedrijf? Een directeur die je een mail stuurt en jouw graag welkom zou willen heten? Dat maakt indruk op kandidaten, reken daar maar op.
Waarom doen dan maar zo weinig CEO’s mee aan het recruitmentproces?
De krapte bedreigt bedrijfsresultaten. Horecazaken sluiten een extra dag in de week , fabrieken gaan noodgedwongen van 3 naar 2 ploegen etc. Kijk maar naar wat er momenteel gebeurd op Schiphol. Dat gaat dus allemaal ten koste van het bedrijfsresultaat. Reken maar dat het aannemen van nieuwe medewerkers op de agenda van ieder directieoverleg of MT-vergadering staat.
Maak het wel concreet voor je directeur. Geef hem een naam, de cv en contactgegevens en vertel waarom deze kandidaat absoluut aan boord moet komen. Laat de directeur vervolgens bellen. Kost 5 minuten, maar de kans dat iemand zich enorm gewaardeerd voelt en toezegt stijgt enorm.
Tip 3: Formeer een Recruitment Team
Ook recruiters hebben wel eens behoefte aan frisse inzichten. Een ander netwerk om aan te boren. Zeker nu ze alles al geprobeerd hebben. Dat denken ze tenminste!
Stel dus een Recruitment Team samen met collega’s uit alle geledingen van de organisatie. Kies daarbij voor de high performers en potentials. Maak je ze meteen belangrijk en dat wordt gewaardeerd.
Kom wekelijks bij elkaar om te brainstormen, kennis te delen en nieuwe acties te verzinnen. Iedereen die ‘Ja, maar’ zegt in zo’n meeting mag meteen naar huis. Je zoekt enthousiasme en energie! Recruitment is in deze markt een verantwoordelijkheid voor iedereen. Schakel dus iedereen in en laat HR coördineren.
Tip 4: Benader alle oud-collega’s
Je hebt 2 vragen voor iedereen die ooit voor jouw organisatie gewerkt heeft:
1️. Wat is er voor nodig om je terug te laten keren?
2️. Ken jij nog iemand met wie we moeten gaan praten?
Oud-collega’s zijn een belangrijke bron in recruitment. Ze kennen je organisatie en processen en zijn dus binnen no-time weer productief. Die heb je dus graag terug aan boord. Ook als dat betekent dat ze meer gaan verdienen. De ervaring die ze sinds hun vertrek hebben opgedaan, nemen ze wel maar mooi mee terug naar jouw bedrijf.
Aangezien oud-collega’s jou al kennen, weten ze ook wie er bij je past en wie niet. Beloon ze dus met een stevige referralbonus als ze iemand aandragen. Ook als ze zelf niet meer terug willen keren. Onderschat het hebben van actieve ambassadeurs niet. Weet je meteen weer waarom je ALTIJD op een goede manier afscheid moet nemen van medewerkers.
Bonus: richt meteen een alumniclub op. Houd oud-medewerkers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen jouw bedrijf via een aparte nieuwsbrief (ieder kwartaal) en blijf ze uitnodigen voor events. Gegarandeerd dat het leads en sollicitanten oplevert.
Tip 5: Herschrijf alle vacatureteksten
September is de drukste sollicitatie maand. Het is dan ook belangrijk dat voorafgaand alle vacatures haarscherp op internet staan, inclusief de juiste zoekwoorden, het correcte aanbod en de perfecte functienaam. Niet roepen dat je het druk hebt: na de vakantie wordt het nog veel erger. Be prepared.
Wist je dat maandagavond hét sollicitatiemoment van de week is?
In de rest van Europa solliciteren mensen vooral in het weekend. Nederland is daarin een uitzondering en het enigste land waar de maandagavond er bovenuit steekt. Sterker nog, op maandagen wordt er meer gesolliciteerd dan op zaterdag en zondag bij elkaar.
Tip 6: Ieder aanbod is uniek
Iedereen over 1 kam scheren in deze arbeidsmarkt is niet slim. Heeft een kandidaat een extra vrije dag nodig? Wil iemand parttime werken terwijl dat niet gebruikelijk is? Heeft een kandidaat ambities, opleidingswensen of andere verzoeken?
Zorg voor maatwerk. Je wil immers een deal sluiten, niet dagen onderhandelen of achteraf horen dat de concurrent flexibeler was. Ga een arbeidsvoorwaardengesprek in met alternatieven in je hoofd en de absolute wil om iemand binnen te halen. Niet met de cao in de hand om te wijzen om zaken meteen af te schieten omdat iets niet ‘zou passen.’
Als je helemaal goed bezig wil zijn, dan voorzie je een aanbod van persoonlijke elementen. Filmpje erbij waarin je de kandidaat rechtstreeks aanspreekt, breng je de arbeidsovereenkomst in een mooie map persoonlijk bij hem/haar thuis t of laat je de visitekaartjes gewoon al drukken. Walk the extra mile.
Tip 7: Doe meteen een concreet baanaanbod
Je gaat toch niet wachten met het doen van een aanbod als je weet dat je iemand wil hebben? Sla spijkers met koppen: als iemand voldoet, leg dan meteen een contract op tafel. Dan straal je daadkracht en vertrouwen uit.
Als kandidaten iets irritant vinden, dan is het wel de duur van een sollicitatieproces.
Het maakt ze onzeker en als het onnodig lang duurt, haken ze af. En als jij ze laat wachten, scrollen ze verder in de eindeloze rij vacatures online. Of doet de concurrent sneller een aanbod en vis je achter het net. Doe dus gelijk een aanbod. Kun je morgen weer energie steken in die andere vacatures!
Tip 8: Stel meteen het team voor
Probeer alle sollicitatiegesprekken op 1 dag te plannen. Scheelt tijd en tijd is de vijand in deze arbeidsmarkt. Voeg vanaf nu altijd een kennismaking met het team toe. Of een klikgesprek met een directe potentiële collega van de kandidaat. Dat hoeven helemaal geen zware gesprekken te zijn en mogen in een informele sfeer. Samen lunchen bijvoorbeeld of even een wandeling rondom het gebouw. Het mag allemaal.
Een sollicitatieproces is namelijk altijd spannend voor een kandidaat. Ga ik wel passen? Vind ik de mensen die hier werken wel leuk? En zij mij? Allemaal vragen die je meteen kunt afstrepen na een peer-interview (de deftige Engelse term voor een gesprek tussen een kandidaat en een werknemer).
Tip 9: Schrijf een goede pitch (voor jouw bedrijf als werkgever)
Bij een pitch denkt men al snel aan sales. Nou, dat is precies wat je moet doen met jouw organisatie: verkopen. Dat vereist een ander verhaal dan de pitch die de salesmensen van jouw club gebruiken als ze met een prospect aan tafel gaan.
Employee Value Position: de belofte die je doet aan kandidaten als werkgever.
Wat jou aantrekkelijk en uniek maakt dus.
Kun jij je organisatie als werkgever verlopen? De Employer Value Position (EVP) in een paar heldere zinnen opnoemen? Zo niet, dan is er werk aan de winkel. Want je moet jouw organisatie verkopen. De sollicitant is momenteel degene die overtuigd moet worden en kan achterover leunen dat er voor hem of haar keuze genoeg is.
Verder praten?
Wil je meer weten of verder brainstormen? Je weet ons te vinden! Of je laat je gegevens achter op onze contactpagina!