Mooi! Je mag op gesprek bij een bedrijf of organisatie die echt de perfecte baan voor je heeft. De eerste sollicitatieronde ben je al doorgekomen, nu is het tijd om ook face to face indruk te maken. We geven je 6 tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

#1 Voorbereiding is key

Zorg dat je goed voorbereid bent: lees de vacaturetekst nog eens goed door, zodat je exact weet wat de functie inhoudt. Vergeet ook niet de website van de organisatie te bekijken. Daar vind je interessante achtergrondinformatie over missie, visie en de historie. Niets zo vervelend als de vraag krijgen wat voor beeld je van een bedrijf hebt en vervolgens met je mond vol tanden staan.

#2 Schrijf vragen op

Uiteraard is een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer. Ook jij moet uitmaken of de vacature en de werkgever wel bij jou passen. In een vacaturetekst staat niet alles wat je wil weten, dus schrijf op wat je wil vragen in een sollicitatiegesprek. Niet alleen vergeet je zo niet de juiste informatie op te halen, het staat ook nog eens goed voorbereid en dat wordt door je gesprekspartner zeker gewaardeerd.

#3 Bereid je voor op vragen

Veel vragen die je tijdens sollicitatiegesprekken krijgt, kun je enigszins voorspellen. Het is dus handig om je vooraf al af te vragen wat je sterke en minder sterke karaktereigenschappen zijn, om een voorbeeld te noemen.

#4 Klaag nooit over vorige werkgevers

Nooit, maar dan ook echt nooit negatief zijn over je huidige of vorige werkgevers. Je gesprekspartner zal zich onmiddelijk afvragen of je in de toekomst ook ooit zo over zijn/haar organisatie zal klagen. Het levert je nooit sympathie op, maar kost je naar alle waarschijnlijk wel veel goodwill. Niet doen dus.

#5 Wees op tijd

Dus niet 30 minuten te vroeg of ook maar 30 seconden te laat. Wees gewoon keurig op tijd. Je 5 minuten van tevoren melden voor een sollicitatiesprek is de richtlijn.

#6 Kleed je netjes en verzorgd

Nee, je hoeft niet in driedelig pak te verschijnen, maar het is wel verstandig even extra aandacht aan je uiterlijk te besteden. Dus nette kleren, gepoetste schoenen en kam je haren. Je wil uitstralen dat je het gesprek serieus neemt. Eruitzien alsof je net uit bed komt rollen past daar nét niet bij.

#7 Wees beleefd

Wellicht een open deur, maar wees altijd beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt. Dus tegen de dame achter de receptie, die man in pak in de lift en de schoonmaker in de gang. Ongeïnteresseerd gedrag kan je duur komen te staan als die meneer in de lift de HR Manager blijkt te zijn!

#8 Weet wat je wil

Jij kent jezelf, dus weet je wat je zoekt in een baan. Wat voor werkgever er bij jou past. Niet alleen kun je daar zeker vragen over verwachten (‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?’), maar het helpt ook bepalen of je een baan echt wil of niet. En je gesprekspartner merkt dat en waardeert het.

Leave a Reply