De krapte op de arbeidsmarkt is here to stay. Er staan duizenden vacatures online die schreeuwen om kandidaten. Maar hoe vind je die in een markt waar iedere werkzoekende op talloze plekken kan beginnen?  Job carving helpt je om je huidige medewerkers efficiënter in te zetten en makkelijker nieuwe mensen aan te nemen.

Uiteraard hebben we last van de krapte, maar als er geen geschikte kandidaten voor een vacature te vinden zijn, dan maken we in overleg met onze opdrachtgevers de vacature geschikt voor de kandidaten. Door een baan in stukjes te hakken in verschillende taken bijvoorbeeld. Job carving gaat uit van het aanpassen van (onderdelen van) taken die niet direct de kern van de functie raken.

Heftruckchauffeurs

Neem heftruckchauffeurs: het is interessant te onderzoeken hoeveel uur die per per week bezig zijn met administratieve handelingen. Dat zijn er vermoedelijk meer dan je denkt! En ze hebben er meestal nog een hekel aan ook. Haal die administratieve taken bij ze weg en breng ze onder bij een parttime administratieve kracht. Zo houden de heftruckchauffeurs meer tijd over om te rijden.

Stel dat je 10 heftruckers aan het rijden hebt en die zijn dagelijks een half uurtje kwijt aan administratie. Strip je die taak bij ze weg en laat je ze gewoon rijden, dan gaat hun productiviteit 10% omhoog. Dat scheelt dus 40 uur per week: 1 moeilijk invulbare vacature minder.

De administratieve taken probeer je te automatiseren en wat er over blijft breng je of onder bij een administratieve kracht of je neemt er iemand parttime voor aan. Voordeel: kandidaten voor licht administratief werk zijn prima te vinden. Zeker als het parttime kan.

Verder praten?

Klinkt dit interessant en wil je meer weten over hoe job carving jouw organisatie kan helpen? Stuur ons een berichtje en we maken snel een afspraak: info@lempersselect.nl.

Leave a Reply